• Deutsch
  • English

Fascinující mozek: Zajímavosti a tipy pro domácí trénink

4 června, 2021

Lidský mozek váží 1,5 kilogramu. Je neuvěřitelné, kolik toho tato na první pohled podivná hmota dokáže. Fascinuje mě, jak funkční a zároveň plný obsahu náš mozek je. Odborníci mu říkají nasáklá houba. To proto, že je složený ze 70-80 % z vody.

Přitom se v něm „ukrývá“ až 100 miliard mozkových buněk – neuronů. To je podobné množství, jako je hvězd v naší galaxii. Po prvních třech letech života se objem našeho mozku ztrojnásobí, ve stáří se naopak zmenšuje. To, že používáme jen 10 % mozku, je mýtus. Lidský mozek sám o sobě necítí bolest. A vyžaduje pohyb.

Jsme tím, jak se o svůj mozek staráme

Bez nadsázky mohu prohlásit, že lidský mozek je mnohomocný. Z jeho funkcí mě nejvíce uchvátila schopnost učit se, pamatovat si, myslet a emocionálně vnímat. Ze své praxe a více než 22 let zkušeností jsem také vypozorovala, že jsme skutečně tím, jak s tímto orgánem zacházíme, jak ho využíváme a jak se o něj staráme. Největší radost mám z toho, že se s ním dá pracovat právě v náš prospěch. A dokáže to každý zdravý člověk, pokud se k tomu rozhodne.

Paměťový trénink rozvíjí nejen naši paměť, ale i další schopnosti mozku – koncentraci, vizualizaci, kreativitu, logické myšlení. Pokud jste pilní a poctivě svou hlavu trénujete, celý proces učení se zkracuje a vědomosti se ukládají do dlouhodobé paměti lépe a na delší dobu. A zároveň minimalizujete zapomínání.

Tréninkové tipy na doma

A jak tyto paměťové schopnosti zlepšovat? Je to stejné, jako když chcete dosáhnout cíle v nějakém sportu – chce to pravidelný trénink. Tomu se narozdíl od maratonského běhu nebo vzpírání můžete věnovat i u sebe v obýváku nebo z pohodlí kanceláře.

U každého člověka se podoba procvičování paměti a trénink mozku trochu liší. Ale pro všechny platí jeden důležitý a základní tip – je potřeba získávat vitalitu, životní energii. A té se v závislosti na věku dosáhne různými způsoby:

  • Školou povinným stačí prokládat práci nebo učení pravidelnými pauzami, které by měly být pravým opakem toho, co doteď dělali. Pokud jste seděli, běžte se o přestávce rozhýbat. U náročnějších úkolů zařazujte přestávky už po 20-30 minutách, u průměrně náročných po 45 minutách.
  • Dospělí by zase měli dbát na kvalitu spánkové hygieny a styl stravování. Správně zvoleným jídlem lze dosáhnout hodně. Já sama se dobíjím oblíbeným domácím porridge. Připravuji ho vždy navečer pro celou rodinu. Jemně namleté ovesné vločky smíchám s vlašskými ořechy, přidám čerstvé nebo mražené maliny a borůvky, bílý jogurt (nejlépe na rostlinné bázi) a na závěr trochu datlového nebo javorového sirupu. Přes noc jej nechám uležet v ledničce a druhý den je to skvělý start dne, který vám dodá energii na celé dopoledne. Pokrm navíc obsahuje vitamín B, který podporuje paměť a schopnosti soustředit se.

Tréninkem k až 200% zlepšení paměti i vyššímu IQ

Jakmile si paměťové techniky osvojíte a začnete je pravidelně používat, výsledek se dostaví velmi rychle a je zřetelný. U začátečníka dochází ke zlepšení o minimálně 100-200 % za týdny až měsíce. Když si vzpomenu na své počáteční tréninky, které jsem si poctivě zaznamenávala, zjistila jsem, že po 48 hodinách tréninku se výkon mé paměti zvýšil až o 500 %.

Dokonce se prokázalo, že tréninkem mozku se dá o pár bodů navýšit IQ. Kromě paměti totiž trénujete i kombinační myšlení a vizualizaci, které jsou také testovány při skládání IQ testů. Sama jsem těmito testy prošla a díky výsledku se pak dostala i do organizace MENSA ČR.

Využitelné v praxi

A co je na tom všem nejlepší? Trénink mozku a paměti má značný přínos do běžného života. Vedle zkvalitnění paměti začne být vaše myšlení jasné a pružné. Naučíte se výborně soustředit, probudíte v sobě inovativního ducha, díky kterému vás napadne více řešení různě obtížných situací. Váš mozek bude celkově fit. I po tolika letech práce s těmito technikami jsem stále fascinovaná jejich účinkem a výsledky. A vy budete také, pokud se pro jejich využití rozhodnete.

Chcete-li poznat kouzlo paměťových technik na vlastní kůži a využít váš mozek na maximum, vyberte si cestu, jakou se vydáte >>

Další články

crossmenuarrow-down