Mentální biohacking aneb Jak si zlepšit náladu

8 ledna, 2021

Dneska vás čeká zase tolik náročných úkolů a povinností. To je k zbláznění. Ten kolotoč snad nikdy neskončí. Jste ve stresu, jen co ráno otevřete oči. Mám pravdu? Pro někoho může být takový kolorit velmi psychicky náročný, dokonce až paralyzující. Minimálně nám však na dobré náladě nepřidá. Proto vás seznámím s principy tzv. mentálního biohackingu, které se v mé mnohaleté praxi jako paměťová a mentální trenérka velice osvědčily.

Obecně platí, že když se na věci podíváte s nadhledem či odstupem, dosáhnete mentálního uvolnění. A tím snížíte pocit vnitřního napětí. K tomu vám pomůže tzv. mentální biohacking.

Tento výraz možná slyšíte poprvé. Jedná se vlastně o takovou sebeoptimalizaci na různých úrovních. Ve stravování, pohybové aktivitě, mentální činnosti, spánku, koncentraci a podobně. Jeho cílem je využít biologického potenciálu a tím zlepšit kvalitu vašeho života.

Biohacking čerpá ze sebepoznání a sebeexperimentování. To v praxi znamená, že si vypozorujete, díky čemu je váš život kvalitnější a za jakých podmínek je vaše tělo výkonnější. Určitě se hodí vystoupit z komfortní zóny, protože právě za její hranicí sami sebe nejlépe poznáte. Uvidíte, co vám dělá dobře a co podporuje vaše tělo.

Existuje celá řada způsobů přirozeného biohackingu. Mně se osvědčily zejména tyto cesty.

Dejte si ráno studenou sprchu

Když se po probuzení půjdete vysprchovat, pusťte na sebe v závěru trochu chladné vody. Začněte pozvolna a vydržte alespoň pár vteřin. Každý týden pak tuto délku posouvejte. Cílem by měla být jedna minuta. Tím, že to dokážete, velice posílíte své kladné sebevnímání. Dodáte tělu energii, podpoříte imunitu a zvýšíte odolnost proti stresu.

Omezte některé potraviny

Kravské mléko, těstoviny, káva, rafinovaný cukr, bílé pečivo nebo sladkosti. To jsou “zabijáci” dobré nálady. Vyřaďte je z jídelníčku minimálně na 14 dní. Po této době je můžete znovu zavádět – ale postupně a po jednom. Důležité je sledovat, jak na vás působí a jak na ně reagujete. Cílem je najít potraviny, které vám berou energii.

Protáhněte si tělo

Jak na těle, tak na duchu. To je staré známé pravidlo a jedna z cest mentálního biohackingu. Když se budete cítit fyzicky špatně, jaké asi bude vaše psychické rozpoložení? I malý pohyb dokáže zlepšit náladu. Není potřeba chodit do posilovny. Stačí pár minut, klidně u vás doma nebo v kanceláři. Pohybem se totiž tělo začne probouzet a získávat sílu.

Běžte si zaběhat

Těm, kteří naopak rádi sportují, doporučím 20minutový běh nebo rychlou chůzi. Já osobně tuto aktivitu využívám často. Hlavně když přede mnou stojí úkoly, se kterými si nevím rady. Při běhu mě začne napadat spousta konstruktivních myšlenek a řešení. Po běhu si pak můžete dát i proteinový shake s rozmixovaným mraženým ovocem, což je skvělá sladká tečka pro zlepšení nálady.

Tři bonusové tipy navíc

  • Správný filtr v hlavě – Jak to máte v hlavě nastavené, tak se to kolem vás děje. Pokud se rozhodnete, že je svět škaredý, pak takový doopravdy bude. Jestliže si řeknete, že všechny věci v klidu zvládnete, tak je skutečně v klidu zvládnete. U náročných úkolů mi hodně pomáhá myšlenka, že každý takovýto úkol je jako rozklíčování detektivního příběhu (které mám velmi ráda), nic víc. Tím úkol v mých očích získá jistou lehkost, dobrodružství a pomůže mi zachovat vnitřní klid.
  • Ranní lehký spánek – K ránu, okolo 5. až 6. hodiny, kdy je spánek už jen povrchový, takový polospánek, si ráda záměrně přehrávám některé úkoly. Především ty, kde je potřeba kreativní mysli. V tuto dobu dostávám nejlepší nápady, které by mě za plného vědomí nejspíš nenapadly.
  • Not-to-do list – Vyzkoušejte pravý opak to-do listů. Požádal vás kolega o schůzku a neřekl, čeho se bude týkat? Zjistěte si podrobnosti. Možná se vše dá vyřešit jen po telefonu. Přišel vám dlouhý e-mail, který žádá stejně obsáhlou odpověď? Odpovídejte jen to nezbytné, stručně a jasně. Díky tomu získáte čas na priority a ulevíte svému stresu. Ptejte se lidí, kolik máte skutečně času na úkol. Někdy se stanovují nesmyslné deadline.

Další články

crossmenuarrow-down