• Deutsch
  • English

10 zásad pro výkonnější paměť

18 února, 2021

Každá hra má svá pravidla. O paměti to platí také. Pokud chcete, aby váš mozek stále dokázal vstřebávat nové vědomosti a podněty, je potřeba s ním hrát fair-play. Připravila jsem pro vás 10 nejdůležitějších zásad, které vaši paměť posílí. Díky nim se budete schopni lépe učit a plně koncentrovat.

1. Zvítězte nad svým vnitřním zrádcem

Člověk je od přírody líný. A bohužel leniví i naše paměť, pokud ji přestaneme aktivovat. Jakýsi vnitřní hlas nám často namlouvá, abychom se do ničeho nepouštěli anebo že se nám do ničeho nechce. Je toho přece spousta, co by se dalo odložit na druhý den. Když na nás čeká nějaký úkol a nám se do něho nechce, doporučuji uzavřít se sebou sázku, kdo zvítězí. Vy, anebo váš vnitřní zrádce?

Tento tip se mi v praxi dobře osvědčil. Přestaňte nad úkolem nebo činností dlouho přemýšlet a vymýšlet své “proč to neudělat“. Vyhrajte sami nad sebou. Uvidíte, že se za zhruba 10-15 minut do úkolu ponoříte a dosáhnete i plné koncentrace. Za takových podmínek pak paměť pracuje pro nás.

2. Nastolte řád

Paměť je milovnicí řádu a systému. Platí to i o prostoru kolem nás. Uspořádejte si proto věci tak, abyste je měli přehledně po ruce a na očích. Jen tak se dokážete plně soustředit a učit se. Chaos – i když jsou to jen rozházené papíry na stole – zbytečně zatěžuje hlavu a snižuje výkon mozku.

3. Myslete na pozici těla

Učíte se vleže? Nebo si na stole podpíráte hlavu? Raději zaujměte aktivní polohu, aby se vám tělo dostatečně prokrvovalo a mohli jste volně dýchat. To jde nejlépe v sedě s oběma nohama na zemi a židlí nastavenou tak, abyste se mohli opřít o opěradlo.

4. Dělejte jen jednu věc

Multitasking je oblíbenou a častou neřestí. Není pak divu, že děláme chyby, jsme paradoxně pomalejší a také vyčerpanější. Jak už bylo řečeno, paměť vyžaduje řád. Proto se věnujte pouze jedné věci, zato pořádně.

5. Nalaďte mozek

Při učení a soustředění potřebujeme být v psychické pohodě. Než se proto pustíte do práce, nejdříve hlavu příjemně nalaďte. Pusťte si například hudbu. Hudba uvolňuje, inspiruje a motivuje. Poslouchat ji můžete i během učení, ale ideálně beze slov a s jemnou klidnou melodií. Aby vás naopak nerušila.

6. Změňte aktivitu

Nastavte si časový limit pro danou aktivitu a jakmile uplyne, přejděte k něčemu jinému. Po čase se k ní zase vraťte. Střídání činností vám dodá pocit, že toho zvládáte hodně. Což je velmi motivující a posilující.

7. Použijte pseudologiku

Používejte otázky a hledejte souvislosti v tom, co se učíte nebo na co se soustředíte. Skvělým nástrojem je pseudologika, která vám pomůže zapamatovat si učivo podle vašich vlastních mnemotechnických pomůcek. Ty totiž obsahují logický prvek, který si sami vymyslíte. Ostatní vaší mnemotechnice nemusí rozumět, ale vám pomůže v pamatování.

8. Dejte si pauzu

Abyste se mohli plně soustředit, potřebujete si dát přestávku. Díky ní dostane mozek čas všechno zpracovat a uložit. Zároveň se zregeneruje a připraví na další porci informací.

9. Zapojte emoce

Stejně jako hudba, která umí příjemně naladit, fungují i pozitivní emoce. Kladné pocity totiž zaplavují tělo látkami, díky kterým se vám bude lépe učit. Pusťte si před učením třeba pěkný film nebo si popovídejte s milou osobou.

10. Nezahálejte

Chcete si udržet výkonnou paměť po celý život? Pak čtěte knihy, učte se básničky, sledujte naučné dokumenty, studujte cizí jazyky, hrajte scrabble, rozvíjejte se v různých osobních i pracovních dovednostech. Buďte stále zvídaví.

Další články

crossmenuarrow-down