• Deutsch
  • English

Jak můžeme posílit paměť tím, co jíme?

23 března, 2021

“Dej si mrkev, ta je zdravá na oči. Jez špenát, ať máš větší sílu.” Také jste to jako malé děti slýchali od maminky? A dozvěděli jste se od ní, co máte jíst pro skvělou paměť? Asi ne, protože před pár desítkami let se toho o mozku ještě tolik nevědělo.

Je všeobecně známé, že strava dodává energii všem buňkám těla, tedy i těm nervovým. Ale již méně se ví o potravinách, které mají velmi pozitivní vliv na výkon některých kognitivních funkcí. Jako je například schopnost se učit, pamatovat si nebo se lépe koncentrovat.

V literatuře se tomuto tématu věnují tzv. Brain Food knihy. V nich se blíže dozvíte, které kombinace vitamínů, minerálních a stopových prvků nebo doplňků stravy jsou pro mozek klíčové. Hodnotnější knihy tohoto rázu dokonce obsahují řadu skvělých receptů.

Ačkoliv pracovní nároky na náš mozek neustále stoupají a celoživotní vzdělávání je už z pohledu většiny zaměstnavatelů naprostou samozřejmostí, je povědomí o tomto tématu stále nedostačující. Pojďme si tedy alespoň krátce projít pár tipů a poznatků z mé praxe, jejichž dodržením zbystříte svoji mysl, prodloužíte a prohloubíte svoji koncentrační schopnost a vaše paměť se stane dlouhodobou pokladnicí vědomostí.

Co jíst, aby byla vaše paměť výkonnější?

Každý člověk je unikátní a jeho tělo má také rozdílné potřeby. A tím tedy i odlišně reaguje na různé potraviny. To znamená, že úkolem každého z nás, kdo chce mít tělo i mysl fit až do vysokého věku, je vypozorovat si, co na nás pozitivně působí.

Kdy se cítíme tělesně v plné kondici nebo myslíme bystře? Po kterých potravinách se nám lépe učí? Které potraviny nám navozují dobrou náladu, aniž by tělu škodili? Už samotná dobrá nálada je výborným předpokladem úspěšného učení, protože uvolněná mysl snadněji zpracovává a ukládá přijaté informace.

Vyzkoušejte více potravin či stylů stravy. Zaznamenávejte si, co jíte. Sledujte, co vyjasňuje vaše myšlenkové procesy a bystří paměť a koncentraci. A to pak zapojte do jídelníčku na pravidelné bázi. Na mě osobně účinkuje nejlépe středomořská kuchyně s omezeným přísunem masa. Je čerstvá, pestrá a obsahuje dostatek látek, které paměť potřebuje. Jsou to především vitamíny B a C. Tuto stravu je možné kombinovat se stravou vegetariánskou či veganskou. Tímto stylem stravy dávám své únavě adieu.

K tomu všemu je třeba dostatečně pít – čistá voda je přitom tělu nejbližší. Pomůcka k výpočtu, kolik vody za den je potřeba vypít je následující: 30-40 ml na 1 kg váhy. U sportovců nebo po saunování je příjem vody třeba navýšit.

Zorganizujte si jídelníček

Já sama si každou neděli připravuji jídelní plán na celý týden. Díky tomu jsem schopna kontrolovat, že je strava pestrá a obsahuje to, co moje hlava a ostatní členové rodiny (výkonnostní sportovci) potřebují.

Doporučuji také rozložit stravu do více menších porcí denně. Díky tomu bude hladina cukru v krvi a tím přísun energie do mozku konstantní. Mozku a paměti prospívají více rostlinné proteiny (čočka, hrách, fazole, rýže, sója) než ty živočišné. Když už nás začne honit mlsná, je rozumnější zvolit třeba datlový sirup. Vedle příznivého efektu na trávení také zklidňuje nervový systém. U osob inklinujícím ke stresu je to lepší varianta než škodlivý rafinovaný cukr. Obsahuje také pro mozkové buňky potřebné železo, hořčík, vitamíny B1 a B5 a velmi důležitou látku pro dobrou náladu – tryptofan.

Dvakrát až třikrát týdně si naservírujte rybu, ostatní maso jednou, maximálně dvakrát za týden. Pokud sportujete (a děláte dobře, protože fyzický pohyb také výrazně posiluje paměť), dejte si raději lehké krůtí a kuřecí. Jestliže jste aktivní sportovci, myslete na dostatek hořčíku, který získáte v mandlích nebo třeba v banánech. U výkonnostních sportovců je pak vhodné po odborné konzultaci doplnit hořčík cestou doplňku stravy.

Pro kvalitní spánek, který je nesmírně důležitý pro bystrou mysl, vám doporučím například pistáciové oříšky. Obsahují nadmíru melatoninu, spánkového hormonu. Ale prosím, vše s mírou a rozumem.

MŮJ TIP NA POKRM: Mé nejoblíbenější jídlo je avokádo s krevetami a pomerančem, protože je velice výživově hodnotné a obsahuje řadu cenných látek pro skvělou paměť. Doporučuji také jíst červenou řepu, protože zlepšuje prokrvení mozku (hlavně frontální lalok, který je spojený s kognitivními funkcemi) a přivádí do mozkových tkání kyslík.

MŮJ TIP NA KNÍŽKU: Pakliže máte zájem se o stravě a paměti dozvědět více, doporučuji knihu Nutriční kompas – světový bestseller, jehož autorem je Bas Kast.

Další články

crossmenuarrow-down